Strålende komprimering med PREFA
Arkitekt Christof Künz mestrede udfordringen med at bygge en lejlighedsbygning på en særlig lille grund i købstaden Hard am Bodensee (AT) og visuelt forbinde den med nabohuset. I processen udviste han en stor følsomhed for materialevalg og kontrast på denne eftertragtede bopæl, knap et kvarter fra Bregenz. Künz dækkede sit yndlingsprojekt med sort tækkespån og Prefalz i samme farve, som han beskriver som "monolitisk, reduceret, men mærkbart anderledes".
Virkningsfuld reduktion
I den fremragende beliggenhed mellem bymidten og søbredden måtte arkitekten overholde en række bygningsmæssige forskrifter vedrørende grænseafstande, rygningsretning og vejlinje. Han imponerede med en forundersøgelse, hvor han fik plads til 260 kvadratmeters boareal på den 280 kvadratmeter store grund. På et meget lille areal fik han plads til hele tre lejelejligheder og brugte sin designtilgang til at vise, hvordan komprimering kan opnås med et reduceret arkitektonisk sprog. Den kompakte bygning smelter blidt ind i omgivelserne og bevarer samtidig sin selvstændige karakter. Udefra ser det ud, som om den nye bygning og det tilstødende hus, også tegnet af anerkendte arkitekter, udgør en formel enhed, da rygning og tagskæg er direkte forbundet med hinanden i samme højde og materialeændringer på hovedfacaden er ret almindelige i området. Forskellen mellem de to bygninger er dog stadig mærkbar: Med facademateriale af træ på den ene og puds på den anden, signalerer de, at de ikke tilhører samme ejer.
Med en ren kontrast
Det anvendte materiale afspejler ikke kun karakteren af den lokale arkitektur, men også Christof Künz’ præference for kontraster. Den kostmalede facade blev udført i strålende hvid, mens altaner, vinduer, døre, tage og regnvandsnedløbsrør blev udført i sort PREFA-aluminium - en ren kontrast, der kun kunne virkeliggøres gennem ekstrem præcision i planlægnings- og designfasen. Til det stejle tag fandt Künz med den fine tagspån DS.19 det rette middel til at fremhæve dets overflade og samtidig skabe et udseende, som lignede tagene i området. Mathias Küng, chef for Küng tag- og blikkenslagerfirma, husker de krævende detaljer i tagarbejdet: For eksempel monterede hans team tagvinduer, der var sat dybere ned i tagbeklædningen end normalt og derfor ikke forstyrrede den homogene tagflade, og arbejdede sammen med arkitekten om at udvikle et skjult udløb i facaden til den integrerede tagrende, hvilket eliminerede behovet for et indvendigt regnvandsnedløb.
Materiale:
- Tagspån DS.19, Prefalz
- P.10 sort
Der kan downloades billeder via dette link
Billedrettigheder: PREFA | Croce & Wir