Dresdens kunstfulde farvespil med den rombiske facade på "Pick-Nick"

Den nye bolig- og erhvervsbygning "Pick-Nick" på Straßburger Platz i Dresden har udviklet sig fra et kontroversielt byggeprojekt til et hæderkronet designvidunder. Denne syvetagers bygning, som står ved et af de mest trafikerede knudepunkter i byen, er blevet planlagt af Dresdens arkitektteam Leinert Lorenz. På et næsten 8.000 kvadratmeter stort bruttoetageareal har man opført 52 lejligheder, der er mellem 31 og 108 kvadratmeter og har et til fire værelser, samt flere erhvervsenheder i stueetagen. "Det var alt samme et spørgsmål om det rigtige struktur og design til facaden", forklarer Dirk Lorenz, den ansvarlige arkitekt. Mens facaderne mod nord og ud til pladsen i højere grad har et lukket design, så åbner bygningen sig på bag- og sydsiden samt på forsiden med store glaspartier og gennemgående balkoner.  

Romben som designmæssigt kendetegn: diversitetens charme

Facadebåndet, der løber hele vejen rundt, består af 8.000 aluminiumsromber, der er holdt i forskellige grønne og beige nuancer. På den måde bliver den massive bygning visuelt inddelt i flere mindre områder uden at falde fra hinanden. De særligt udviklede specialfarver olivengrøn, grågrøn, resedagrøn, opalgrøn, lys elfenben, perlehvid og lys bronze er blevet fordelt på facaden som pixels ved hjælp af kunstig intelligens. "Designet er baseret på en abstraktion af et landskab", forklarer Lorenz. Den farveglade overflade reflekterer sollyset og giver facaden eneffekt med mange facetter, som skiller sig markant ud fra andre bygninger i omgivelserne.

Moderna stambeno-poslovna zgrada "Pick-Nick" u Dresdenu s upadljivom PREFA fasadom od aluminijskih rombova u specijalnim bojama maslinasto zelena, sivo zelena, reseda zelena, opalno zelena, svijetla slonovača, biserno bijela i svijetlo brončana. Kreativna fasadna obrada podsjeća na rižino polje i stvara živahnu igru boja. Jasna arhitektura, crni okvir prozora i dugovječnost PREFA materijala oblikuju zgradu. Nisko sunce se reflektira na fasadi i prozorskim površinama.

Perfekt håndværkskunst til en facade med høje standarder

Den håndsværkmæssige udførsel af rombefacaden gav virksomheden Sperber Klempner særlige udfordringer. "Vægromberne på facaden symboliserer en rismark – en abstrakt, men spændende idé", forklarer administrerende direktør Jens Sperber. "Det var dog vigtigt ikke miste overblikket på byggepladsen, for ellers ville rismarken hurtigt forvandle sig til kaos". Målet var at skabe et funktionelt facadebånd hele vejen rundt, og "facaden skal virke ensartet uden indskubslommer eller vinkellister", udtaler installatøren. For at opnå det blev der eksempelvis tilføjet blomsterkasser på vinduerne, hvilket ud over æstetiske krav også efterlever kravene til brandsikring i fuldt omfang. Balanceringen mellem kreative ideer og tekniske krav gjorde det vigtigt, at alle i firmaet var tålmodige og præcise. Ifølge Sperber var det tætte samarbejde mellem arkitekten og håndværkerne nøglen til dette projekts succes. "Gode arkitekter søger tidligt råd fra håndværkerne", mener han og fremhæver, hvor vigtigt det er at tage hensyn til praktiske løsninger under planlægningen.

Detaljni prikaz PREFA aluminijske fasade na stambeno-poslovnoj zgradi "Pick-Nick" u Dresdenu. U središtu je okrugli prozor s crnim okvirom i integriranim rešetkama. Kroz okrugli prozor vidi se zrcalno obrnuti natpis "Pick-Nick". Fasada spaja dizajn, funkcionalnost i održivu zaštitu u savršenoj harmoniji.

"Pick-Nick" som del af Dresdens arkitekturhistorie

Da den tidligere fastfoodrestaurant "Pick-Nick" blev revet ned, udløste projektet dengang en større diskussion. Nedrivningen forløb ikke uden problemer, men ved hjælp af omfattende kommunikation i form af udstillinger og arrangementer blev der skabt accept for nybyggeriet. Derfor har den nye bygning fået tilføjet en kopi af det ikoniske pick-nick-logo. Det originale logo befinder sig nu på Dresdens bymuseum.

Mere information

Materiale: Specialfremstilling rombe, farve: Specialfarverne olivengrøn, grågrøn, resedagrøn, opalgrøn, lys elfenben, perlehvid og lys bronze 

Billederne kan downloades her
Fotocredit: PREFA / Croce & Wir